Marku Bouw heeft zowel duurzaamheid als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel staan. Niet voor niets bouwen wij mooie projecten met een hoog duurzaamheid niveau. Zo hebben wij kort geleden nog een nieuwe school (het Simmelink te Eibergen) opgeleverd met het label ENG (Energie Neutraal Gebouw). Dit doen wij samen met onze installatie-partners, maar zeker ook in samenspraak met de opdrachtgever en de (toekomstige) gebruikers. Op deze wijze creëren wij een breed draagvlak om net even iets meer te doen dan standaard. Want samen maken we de toekomst duurzaam!
Duurzaamheid zit hem echter niet alleen in een goed uitgekiend installatiesysteem of in de juiste keuze van (bouwkundige) materialen. Duurzaamheid is veel breder en onder andere:
Milieuvriendelijke materialen
Het gebruik van materialen met een lage milieubelasting, zoals gerecyclede materialen of hernieuwbare grondstoffen, draagt bij aan duurzaamheid. Diverse rekenmethodieken kunnen hiervoor ingezet worden. Naast Breeam zijn wij ook bekend met het gebruik van de BCI-methode (Building Circularity Index) en de toepassing van een materialenpaspoort (Madaster).
Energie-efficiëntie
Het ontwerpen en bouwen van energiezuinige gebouwen, evenals het gebruik van energie-efficiënte apparatuur en systemen, is essentieel voor duurzaamheid. Zo is het begeleiden van de engineering en inpassen van bijvoorbeeld warmtepompen en WKO-systemen ons niet vreemd. Wij werken hiervoor samen met onze vaste (installatie)partners.
Afvalbeheer
Het verminderen, hergebruiken en recyclen van bouwafval draagt bij aan een duurzamere bouwpraktijk. Niet voor niets steunen wij (en maken wij gebruik van) initiatieven zoals de Stadsmijn Achterhoek (‘oogsten i.p.v. slopen’).
Waterbeheer
Efficiënt watergebruik en de implementatie van systemen voor regenwateropvang kunnen de ecologische voetafdruk verminderen. De regenopvang bij ons eigen kantoor is hier een mooi voorbeeld van.
Biodiversiteit
Het in stand houden van groene ruimtes en het bevorderen van biodiversiteit op (bouw)locaties kan een positieve impact hebben op het milieu. Niet alleen op de bouw vinden wij het handhaven en rekening houden met flora en fauna belangrijk. Ook bij de aanstaande verbouwing van ons kantoor wordt veel rekening gehouden met de omringende flora en fauna. Er is in de ontwerpen zelfs een vlindertuin opgenomen!
Emissiereductie
Marku Bouw neemt ook maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame transportmiddelen en het minimaliseren van CO2-uitstoot tijdens de bouw. Onze bussen zijn voorzien van de laatste uitstoot-minimaliserende technologie en de personenauto’s zijn op zijn minst hybride of plug-in hybride. Daarnaast wordt het gebruik van auto’s zoveel mogelijk op elkaar afgestemd, door het inzetten van 2-deelauto’s op kantoor. Tevens is 80% van ons personeel woonachtig in de nabije omgeving en komt dagelijks op de fiets naar kantoor.
Levenscyclusanalyse
Het evalueren van de milieueffecten van een bouwproject gedurende de hele levenscyclus, van ontwerp tot sloop, helpt bij het identificeren van duurzame oplossingen. Deze analyses wordt door onze afdeling vastgoedzorg tevens gekwantificeerd, zodat de impact van de juiste (duurzame) keuzes ook goed zichtbaar wordt voor de langere termijn.
Certificeringen
Zoals eerder genoemd is duurzaamheid onderdeel van ons DNA. Zo hebben wij (mensen met) diverse certificaten in huis, zoals Breeam, FSC en PEFC
Marku Bouw is het voorbeeld van een bouwbedrijf dat snapt dat het anders moet en echt gevoel heeft voor duurzame projecten. Duurzaamheid wordt binnen ons bedrijf breed gedragen. Niet alleen heeft onze adjunct-directeur Bas een achtergrond als innovatie en duurzaamheidsmanager, ook onze KAM-manager Fred is bijvoorbeeld Breeam-gecertificeerd. Zo hebben wij de juiste kennis (en overtuigingskracht!) in huis om elk bouwproject weer een mooi en duurzaam gebouw neer te zetten welke goed past binnen zowel de huidige als de toekomstige plannen van onze opdrachtgever en de toekomstige) gebruikers.
Een zo laag mogelijk CO2 footprint is ons uitgangspunt. Dit start met de vraag wat er écht nodig is, om de klantvraag in te vullen. Een slimmer gebouw leidt tot een optimale footprint, ook in relatie tot het einde van haar levenscyclus. Dit kan alleen in nauwe samenwerking met onze strategische partners.